Reflektioner
Gulag = Gnosjö
Under 1900-talets första hälft startades ett gigantiskt nätverk av arbetsläger över hela Ryssland som gick under förkortningen Gulag. Uppskattningsvis fängslades runt 11 miljoner människor totalt som stämplades som “folkets fiende” och forslades till något av lägren för att genom hårt arbete slipas ner till lydiga medborgare. En stor andel av dem var högutbildade, ofta var de politiskt engagerade, några var kulturarbetare och fritänkare, samtliga ansågs de utgöra ett hot mot den stalinistiska visionen om den enkla, lydande och identitetslösa arbetaren.
En studie som gjordes förra året visar att de forna Gulag-områdena idag står ut och är mer framgångsrika ekonomiskt och har mindre problem med korruption än andra delar av Ryssland. Många av de som frigavs på 50-talet efter Stalins död stannade kvar i området och skapade sig ett nytt liv där. Det visade sig alltså att utbildning, politiskt engagemang och högt till tak var en bra grogrund för ett livskraftigt samhälle för kommande generationer.
I Ukraina kan vi nu följa i realtid, tjugofyra timmar om dygnet, hur förödande konsekvenserna av hierarkiska miljöer är, där människors tankar begränsas av makt och våld. En rysk arme som av alla uppgifter att döma knappt vet att de befinner sig i ett krig befinner sig allra längst ner i pyramiden och högst upp sitter en isolerad diktator som tar ödesdigra beslut utifrån information som levererats marinerad i lager efter lager av tillrättalagd desinformation.
I en platt organisation med högt till tak stöts och blöts istället varje ny idé i alla led tills den som tar beslutet har ett så transparent beslutsunderlag som det bara går. Prestige, högmod och missunnsamhet är bara olika namn på samma kvalitetsläckage. I en helt fri miljö finns bara de bästa idéerna och de rätta besluten kvar.
Det är därför inte så konstigt att Rysslands ekonomi i princip stått och stampat i tio års tid. Trots sin yta, sina naturtillgångar och sina 150 miljoner invånare är landets ekonomi inte större än Nordens. I veckan beslutade Spotify att lägga ner sitt Moska-kontor. Chansen att ett liknande företag skulle skapas i Ryssland är obefintlig, i alla fall idag. Hierarkier, censur, våld och hot tar död på både människor och idéer.
8 mars