Kunder & projekt

“Jag ser att ni jobbar i WordPress”

“Jag ser att ni jobbar med WordPress”

Läste nyligen en artikel på en designblogg med den dramatiska rubriken “Is WordPress killing webdesign?“. Samtidigt händer det då och då att vi får kommentarer i stil med rubriken ovan (“Jag ser att ni jobbar med WordPress”).

För det första, låt oss klargöra en sak; vilket CMS du använder har ingenting med hur en sajt ser ut eller är uppbyggd att göra. Faktum är att du skulle i stort sett kunna ta vilken WordPress-sajt som helst på webben och byta ut det mot något annat populärt verktyg som Drupal eller Joomla och ändå behålla ursprungslayouten till 100%.

Alla sajter vi på Tigerton producerar bygger på en skiss vi har gjort i något grafiskt verktyg. Skissen kan ta avstamp i saker som:

  • kundens grafiska profil
  • sökmotoroptimeringsbehov
  • vilken typ av innehåll som sajten sk fyllas med (bilder, texter, produkter etc.)
  • uppdateringsfrekvens (behov av nyhetsflöden)
  • storlek på sajten (antal sidor och texternas längd)
  • Rådande trender på webben just nu
  • m.m.

När väl den är klar och OK:ad av beställaren byggs sedan sajten upp med standard CSS och HTML och fylls därefter med diverse exempelbilder och lorem-ipsum-texter.

Det är först därefter, när grundstrukturen är på plats som vi börjar plocka på short codes och template tags från det välfyllda och lättanvända WordPress-biblioteket.

Så när någon påpekar att något “ser WordPress ut” så blandar de förmodligen ihop det med modernt eller kanske tidstypiskt. Och det är inte så konstigt, för enligt en nyligen gjord uppskattning bygger hela 8,5% av ALLA sajter på webben just nu på WordPress. Eftersom några av världens skickligaste webdesigner ligger bakom ett flertal av de här sajterna är det heller inte så konstigt att folk ser en röd tråd mellan modern webbdesign och WordPress.

Så nästa gång någon utbrister “Jag ser att ni gör era sajter i WordPress!” så blir svaret “Nä, det gör du faktiskt inte”.

/Markus

6 februari

Tillbaka till bloggen

 

Kontakta oss

Ni hittar oss nu på tundran.se

Tillsammans med våra vänner på Thinc Digital Labs och DNA Agency går vi samman för en ny gemensam expedition. Följ med på resan! 🚀🎉

Kontakt

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.