Reflektioner
Vad betyder “länkskatt”?
För bara några år sedan var delning och spridning det hetaste på internet. Så kallade RSS-flöden gjorde att man kunde skapa sitt personliga nyhetsflöde genom att prenumerera på olika nyhetskanaler. Detta slog visserligen aldrig igenom. Däremot började tekniken användas för att hämta in och publicera andra sajters nyheter på sin egen hemsida. Exempelvis kunde ett trött IT-företag som inte orkade producera något eget innehåll istället bjuda sina besökare på ett urval från IDG:s nyhetsflöde och producenter av kvalitetsnyheter kunde därigenom få exponering och klick från en lång svans av webbsidor.
Men sedan kom Facebook och Twitter som fick internettrafikanterna att ändra sin nyhetskonsumtion. För även om de sociala mediejättarna fortfarande genererar en hel del trafik till traditionella nyhetssajter så tycker många att Facebook-kommentarer eller ett Twitter-flöde kring en specifik nyhet är intressantare att läsa än den ursprungliga nyhetsartikeln. Detta betyder att traditionell media hamnar i en situation där de producerar innehåll som genererar trafik och annonsintäkter till plattformarna samtidigt som de egna intäkterna sjunker.
Därför har mediejättarna genom en påkostad lobbykampanj nu lyckats få igenom Artikel 11 som innebär att när en nyhetslänk delas (till exempel en rubrik, bild och ingress på Facebook) inom E.U. får plattformen den delas på betala en licenskostnad. Det är det som kallas “länkskatt”. Med lite god vilja kan man välja att se detta som en schysst deal för att fortsätta få betalt för produktion av kvalitetsjournalistik. Men utan (den goda viljan alltså) framstår detta snarare som en lite desperat åtgärd att bromsa utvecklingen mot ett plattare medielandskap (lite som när man förr i tiden slog sönder tryckpressar eller maskinella vävstolar). För att kräva licensintäkter på reklamteasers som genererar trafik till sina egna sajter, vars innehåll dessutom i allt större utsträckning är låsta bakom en betalvägg, det känns inte helt logiskt.
Länkskatt finns lite mer utförligt och pedagogiskt förklarat här
17 april